Stravovací zařízení dostanou 2,5 miliardy z nového programu COVID – Gastro
18. 12. 2020Nový program COVID – GASTRO na pomoc stravovacím zařízením, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), schválila vláda. Pro gastronomický sektor jsou v něm aktuálně k dispozici 2,5 miliardy korun. Podpora se bude týkat období od 14. října do 31. prosince 2020 s výjimkou období od 3. prosince do 17. prosince 2020, kdy stravovací zařízení mohla díky 3. stupni Protiepidemiologického systému (PES) otevřít.
„Kompenzace pro gastronomické provozy, kterou jsme připravovali ve spolupráci s oborovými organizacemi, určená pro všechny majitele restaurací, se bude odvíjet od počtu zaměstnanců. Za každého zaměstnance na plný úvazek a pracovníky, kteří s podnikateli (OSVČ) spolupracují, bude možné čerpat 400 korun na den. Kromě toho bude možné tuto pomoc kombinovat s dalšími dotacemi a kompenzacemi pro podnikatele jako je COVID – nájemné, dotace na mzdy z programu Antivirus apod.,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Nový program počítá s tím, že podpoří gastronomický sektor po dobu 64 dnů. Pokud například o dotaci požádá zařízení s deseti zaměstnanci na hlavní pracovní poměr, dostane provozovatel 4 000 korun za den, tedy 120 tisíc korun za měsíc, za celé období pak 256 tisíc korun.“
Program COVID – Gastro bude spravovat MPO, dotace se bude poskytovat podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech. „Žádosti bude možné podávat prostřednictvím informačního systému MPO dostupného přes webové stránky www.mpo.cz, na který jsou už tito podnikatelé zvyklí z programu COVID – nájemné Potřebnou výzvu zveřejníme po ukončení nouzového stavu, doba na podání žádosti bude nejméně 30 dnů,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler.
Na pomoc z programu COVID – Gastro bude mít nárok každý podnikatel či provozovna, která se zabývá gastronomickou činností. Podporu bude možné kombinovat i s jinými dotacemi a kompenzacemi pro podnikatele, které v souvislosti s koronavirem přijala vláda.
Konečný termín 31. 12. 2020 může být prodloužen, a to v návaznosti na vývoj pandemické situace covid-19.
Mechanismus výpočtu podpory/dotace
- Gastronomický podnik – na podporu/dotaci má nárok každý podnikatel/firma, která realizuje gastronomickou činnost. Výpočet nároku na dotaci se stanovuje dle následujícího mechanismu: 400 Kč na 1 zaměstnance (či spolupracující osobu OSVČ) a den.
- Samotná OSVČ, která provozuje gastronomickou činnost, může čerpat Kompenzační bonus Ministerstva financí.
Termín vyhlášení výzvy a příjem žádostí
- Datum vyhlášení bude po ukončení nouzového stavu, ale nejpozději v průběhu ledna 2021.
- Alespoň po dobu 30 dnů bude probíhat příjem žádostí
Administrace programu
- Administraci programu zajistí Ministerstvo průmyslu a obchodu
- Dotace bude poskytována podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
- Žádosti budou administrovány prostřednictvím informačního systému MPO
- Nárok na dotaci lze kombinovat s jinými dotacemi a kompenzacemi pro podnikatele, které byly vládou přijaty v souvislosti s covid-19